Cosplay

Anul trecut scopul nostru a fost să ajungem unde nicio altă ediție nu a ajuns înainte…

De la cel mai timid Hobbit la cel mai emoțional Vulcanian, de la cărți în prima ediție la standuri de VR, Final Frontier rămâne locul unde toți iubitorii fantasy se pot întâlni, discuta și aprecia împreună… Cosplay-ul!

V-am ascultat feedback-ul (cât am putut)! Ne-am organizat mai bine (zicem noi)!

#FF8 va avea sâmbătă repetiții cu posibilități de coaching și filmare pentru ca duminică să spulberați juriul la Concursul de Cosplay!

De asemenea, în ambele zile avem organizate ședințe foto Minipixel și ateliere de cosplay.

Așa că haideți și anul acesta la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir ca să împingem limitele realului până la… Frontiera Finală – Episodul VIII: Vader știe Română!

Atât pentru repetițiile de sâmbătă, cât și pentru concursul de cosplay, vă puteți înscrie pe mail, la adresa: [email protected]

Regulamentul concursului, cu toate detaliile necesare, îl puteți citi mai  jos sau îl puteți accesa aici.

Nu uitați să vă înscrieți la ședintele foto Minipixel la adresa: [email protected]

#DragoniDeBibliotecă #CărtzCon2019

 

Regulamentul concursului de cosplay

Despre

Concursul de cosplay din cadrul Final Frontier 2019 va consta in doua etape: prejurizarea si o singura proba, cea de individual, in urma carora juriul va stabili podiumul si va premia cei mai bun cosplayeri din concurs.
Prejurizarea va permite juriului sa analizeze in detaliu fiecare costum si sa discute cu fiecare concurent.
Proba fiecarui concurent, va consta intr-o sceneta sau o defilare, cu asumarea a 2-3 pozitii reprezentative, pentru personajul lor. Ambele acorda un timp de minimum 30 secunde, maximum 60 secunde si ambele necesita fundal sonor, oferit de catre participanti, in mail-ul de inscriere.

 Program Concurs

 • 11:00 – Prejurizare
 • 13:00 – Proba individual / defilare
 • 15:30 – Premiere (in functie de numarul de concurenti, aceasta ora poate suferi modificari pe loc, dar orice modificare va fi anuntata la locatie)

Jurizare

 1. Notarea concursului se face astfel:
 • Costume 80%: calitatea costumului, complexitate costum, accesorii, stilizare peruca, machiaj, asemanarea cu personajul. Jurizarea va avea loc duminica, inainte de reprezentarea scenica.
 • Roleplay 20%: intruchiparea personajului / cat de bine a intrat cosplayer-ul in pielea personajului. Se vor puncta: expresia fetei, gesticulari (daca este cazul), pozitia corpului in repaus / posing, miscarea corpului. Complexitatea actiunilor din timpul defilarii/scenetei are rol de departajare in cazul unui scor egal.*Spre exemplu, Geralt din Witcher ar avea o expresie incruntata, un mers adecvat armurii (mai incet pentru armura mai grea, ex: Ursine) si ar poza eroic, sau cu o atitudine nepasatoare, nu ar face semne “otaku” sau inimioare.Se poate accepta o reprezentare umoristica care ar avea legatura cu personajul.
  – Din nou ca exemplu, Geralt ar putea avea, ca accesoriu, un semn “anti-portale”, sau ar putea face un “slav squat” – fiind un personaj slavic.

  Se va prefera un act fluid, mai bine legat, de 30 secunde, in locul unuia mai lung, de 60 secunde, cu timpi morti, sau actiuni si tranzitii iesite din caracter. Alegerea intre defilare si sceneta ramane intru totul, la latitudinea concurentilor.

 1. Prin participarea la concurs sunteti de acord cu urmatoarele:
 • Notele finale date de juriu sunt irevocabile si indiscutabile
 • Orice comportament necivilizat va fi penalizat ajungandu-se chiar si pana la interzicerea de a mai participa la concursurile organizate in cadrul evenimentului Final Frontier.

Clasamente

Clasamentul final va consta in:

 • Locul I
 • Locul II
 • Locul III
 • Titlu de Participare (multiple)

Conditii Participare

 1. Varsta minima de participare este de 14 ani.
 2. Politica costumelor:
 • Costumele cumparate/comandate for fi permise in concursul de cosplay si eligibile pentru titlul de participare, cat si eventualele premii aditionale, pentru favoritii juriului sau oferite la fata locului, de catre sponsori sau organizarea evenimentului, atata timp cat sunt anuntate ca atare.
 • Pentru a putea fi considerati pentru podiumul de cosplay, costumele trebuie sa fie realizate de catre participant. Singurele exceptii se fac in cazul costumelor care au UNELE accesorii sau piese cumparate, cu conditia ca cea mai mare parte a costumului sa fie realizata manual.
 • Vor fi acceptate personaje din orice sursa (carti, jocuri, desene animate, manga, anime, filme, fan art-DAR nu fan art realizat de cosplayer, in cazul podiumului). Costumele crossdressing (se schimba genul personajului, din feminin in masculin si invers), crossover (inspirate din mai multe personaje) vor fi acceptate, atat timp cat se incadreaza in reguli si se ofera juriului referinte clare.
 • Costumatiile si reprezentatiile trebuie sa se incadreze in normele unei audiente generale, deoarece Final Frontier primeste vizitatori de toate varstele. Implicit, costumatia minima trebuie sa fie cel putin un costum de baie. Lenjeria tanga, transparenta sau minuscula va fi in mod obligatoriu acoperita de pelerina/pantaloni scurti/fusta/rochie/colanti etc.
 1. Politica armelor

Conform legislatiei suntem nevoiti sa impunem unele limite in ceea ce priveste accesoriile permise in cadrul concursului:

 • Sub nici o forma nu sunt permise arme reale!
 • Sabii, cutite, shuriken etc.: Confectionarea lor se va face pe cat posibil din materiale non metalice. Sunt permise in anumite cazuri si din metal dar este obligatoriu sa fie tinute in huse si sa nu fie aratate in public (exceptie facand scena unde are loc reprezentatia). In mod obligatoriu obiectele metalice sa nu prezinte lame ascutite (se cere a fi tocite) si varfuri (acestea vor fi rotunjite, se aplica si in cazul confectionarii din alte materiale).
 • In cazul arcurilor si sagetilor: arcurile vor fi fara corzi utilizabile (sunt permise fire statice sau elastice slabe), iar sagetile fara varf (tocite, sau din materiale moi).
 • Pistoalele si alte replici de arme de foc sa prezinte un cerc galben sau portocaliu in varf, ce indica falsitatea lor. Atentie insa daca iesiti afara chiar si cu aceste pistoale sunt sanse sa aveti probleme cu politia. Nu sunt permise replici de arme / arme de jucarie cu nici un fel de munitie(capse, bilute, bile etc)
 • Lanturile de metal mai lungi de 20cm nu sunt premise. Daca sunt mai lungi trebuie sa fie din plastic sau alte materiale.
 1. Reprezentatii (defilare/sceneta)
 • Orice gesturi sau dansuri obscene ori cu sens sexualizat nu isi au locul in concurs. Nici un fel de exhibitionism nu va fi permis. Cautati sa va respectati pe voi insiva si sa respectati publicul. Bancurile cu dublu inteles (dintre care unul este sexual) nu sunt permise decat daca sensul non-sexual este cel putin la fel de evident ca cel sexual. Aici se incadreaza si reprezentatiile cu substrat yaoi/yuri.
 • Nu va fi permis accesul cu petarde, artificii, dispozitive pirotehnice, confetti, sclipici sau alte lucruri care pot periclita buna desfasurare a concursului.
 • Nu se permite aruncarea/proiectarea recuzitelor in orice directie in care s-ar afla membrii ai juriului sau spectatori, indiferent de distanta alocata.
 • Saritul din zona de concurs, fugitul in public sau alte cascadorii care pot rani participantul, membrii juriului, ai echipei de organizare sau vreun spectator, sunt strict interzise.
 • Reprezentatiile si clipurile audio utilizate vor avea o durata de MAXIMUM 60 secunde
 • NU SE RECOMANDA planuirea unei reprezentatii pentru un spatiu larg. Timpii pentru reprezentatii au fost micsorati pentru a compensa lipsa unei scene dedicate si spatiul limitat.

Inscrierea

 • In ziua concursului participantul trebuie sa aiba asupa lui Actul de Identitate pentru confirmarea varstei
 • Inscrierea in concurs se va face prin e-mail la adresa [email protected]
  Data limita a inscrierilor este Joi 12 Aprilie, la ora 23:59 (EEST, ora Romaniei) si va fi respectata cu strictete.
 • Inscrierea in concurs se limiteaza la un cosplay/participant/eveniment.
 • La completarea mailului de inscriere va fi atasata o arhiva ce va contine urmatoarele:
  • Doua-trei poze cu personajul dupa care se face cosplay (imagini de referinta). Pozele trebuie sa fie clare, la calitate buna si sa se distinga in detaliu costumul personajului. Cu cat costumul e mai complex, cu atat e mai important ca pozele sa fie detaliate.
  • Clipul audio de maximum 60 secunde, ce va constitui fundalul sonor pe durata reprezentatiei individuale
  • (Optional, dar dezirabil) Cateva poze facute de-a lungul realizarii costumului (work in progress), cu acesta in diverse stadii de finisare.

Acces eveniment

Accesul la eveniment este gratuit, la fel si inscrierea in cadrul concursului de cosplay.

Clauze si termeni finali

 1. Inainte de inscriere, participantii se vor asigura ca au citit in intregime si inteles regulile. Pentru orice nelamurire adresa [email protected] va sta la dispozitie.
 2. Organizatorii isi rezerva dreptul de a modifica regulile fara o instiintare prealabila. In caz de modificari majore insa vom face tot posibilul de a anunta pe site/facebook schimbarile.
 3. Toate detaliile legate de desfasurarea concursului, neprevazute in aceste reguli vor fi lamurite la fata locului. In caz de urgenta, adresa de mai sus va sta la dispozitie.
 4. Prezenta cu costume care au participat si la alte concursuri este permisa, si pentru aceasta editie.
 5. Orele exacte intre care se vor desfasura jurizarile, concursurile si oricare alte etape au fost mentionate la inceputul acestui regulament, vor fi afisate pe site/facebook si vor fi respectate cu strictete. Intarzierile nu vor fi tolerate.
 6. Inscrierea in concurs presupune citirea in intregime a regulilor, intelegerea lor si acceptarea lor implicita.