Ce cărți vei găsi la Final Frontier #7

La finalul acestei săptămâni, pe 24-25 martie, are loc a șaptea ediție a singurul târg de carte SF&F, Final Frontier. Marțienii aterizează la Universitatea Dimitrie Cantemir (Splaiul Unirii nr 176, București)  între orele 11:00 și 19:00. Ca de obicei, și anul acesta veți fi întâmpinați cu o mulțime de cărți care abia așteaptă să ajungă în bibliotecile voastre. La standurile editurilor participante veți descoperi o serie de noutăți, dintre care unele se vor lansa chiar în cadrul târgului. Așadar, pregătiți-vă să faceți cunoștință cu următoarele titluri:

Copiii timpului de Adrian Tchaikovski – editura Nemira

Ultimii supraviețuitori ai Pământului au scăpat cu greu din lumea lor muribundă și caută supraviețuirea printre stele. Pe urmele unor strămoși îndepărtați, descoperă o adevărată comoară: o planetă terraformată, pregătită pentru ei. Dar în lungul timp care s-a scurs până au ajuns aici,  planeta a fost ocupată, iar refugiul paradiziac a devenit un coșmar. Două civilizații sunt pe cale să se confrunte pentru a supraviețui. Care se va dovedi adevărata moștenitoare a noului Pământ?

Ready Player One de Ernest Cline – editura Nemira

În 2045, lumea noastră nu este locul în care ai vrea să trăiești. Singurele momente când Wade Watts se simte în viată sunt când evadează în OASIS, o utopie virtuală vastă, unde aproape toți oamenii își petrec zilele. Când excentricul creator al OASIS-ului moare, lasă în urma o mulțime de enigme bazate pe obsesia lui pentru cultura pop din deceniile trecute. Iar cine le va rezolva primul va moșteni imensa lui avere și controlul total asupra OASIS. Wade reușește primul să rezolve puzzle-ul cu care începe jocul. Deodată intră în joc cu rivali care sunt gata să ucidă pentru premiul cel mare. Cursa pe viață și pe moarte a început și nu poate supraviețui decât dacă o câștigă.

Stația centrală de Lavie Tidhar – editura Nemira

Stația Centrală este legătura interplanetară între un Tel Aviv în permanentă transformare, o arenă de realitate virtuală și coloniile spațiale pe care oamenii au fugit de sărăcie și războaie. O diaspora de un sfert de milion de oameni trăiește la baza acestei stații spațiale, unde diversele culturi se amestecă în viată reală și în realitatea virtuală, într-un mozaic al postumanității: vampiri de date infectați de Codul Nosferatu, robotniki – foști soldați –, copii creați prin inginerie genetica și „mutilații“, care decid să trăiască fără tehnologie. Peste toate planează Alterii, entități extraterestre care folosesc Conversația – un flux cvasitelepatic de milioane de voci.

Mâna stângă a întunericului de Ursula K LeGuin – editura Nemira

Un ambasador uman este trimis pe Gethen, o lume extraterestră unde nu există prejudecați de gen, iar biologia androgină elimină problema dominației masculine și a supunerii feminine. Scopul lui e integrarea Gethenului într-o comunitate intergalactică în continuă expansiune. Însă pentru asta trebuie să concilieze propriile prejudecăți cu strania societate pe care o întâlnește.

Rebelul nisipurilor de Alwyn Hamilton – editura Nemira

Oamenii stăpânesc deșertul Miraji, în sălbăticie cutreieră bestii mitice, iar prin alte părți se zvonește că djinnii încă se folosesc de magie. Pentru oameni e o lume necruțătoare, mai ales dacă ești sărac, orfan sau femeie. Amani are nisipul în oase, nimerește întotdeauna ținta, dar își dorește să părăsească desertul, unde nu-i mai rămâne decât să moară sau să se căsătoreasca. Un străin îi oferă ocazia să fugă, călare pe un cal mitic. Visul i se împlinește pe fundalul unei rebeliuni împotriva sultanului, iar misteriosul străin cu care pleacă ascunde mai multe secrete decât pare.

Silozul de Hugh Howey – editura Nemira

În mai puțin de cincizeci de ani, lumea se va schimba. Se dezvoltă primii naniți, roboți medicinali mai mici decât celulele umane care pot diagnostica și repara și care se pot reproduce. În același an se descoperă o pastilă care poate șterge orice amintire legată de un eveniment traumatic din viața cuiva. Omenirea descoperă în același timp modalitatea prin care se va autodistruge, precum și modalitatea prin care să uite complet că a făcut-o. Câțiva știu însă ce urmează. Se pregătesc și încearcă să se apere. Pleacă pe un drum fără întoarcere, un drum spre dezastru. Un drum sub pământ. Istoria silozului se dezvăluie și viitorul începe.

Leibowitz de Walter M Miller Jr. – editura Paladin

În lumea de coșmar postapocaliptic, în care oamenii reînvie lumina cunoașterii, descoperirile științifice și tehnologice sunt păzite cu grijă de călugări dedicați studierii și păstrării relicvelor Sfântului Isaac Liebowitz. Într-o epocă terifiantă a beznei și a decăderii, obiectele acestea ar putea fi cheia pentru mântuirea omenirii.

Cruciada secretă (Assasin’s Creed #3) de Oliver Bowden – editura Paladin

Lupta pentru putere nu a fost niciodată mai înverșunată ca acum, când nouă inamici amenință pacea căutată de Asasini, nouă ținte… nouă vieți pentru una singură. Destinul lui Altair este să folosească puterea promisă de Mărul din Eden pentru a învinge în conflictul străvechi dintre Asasini și Templieri.

Împăratul ghețurilor de Ana-Maria Negrilă – Crux Publishing

Într-un viitor îndepărtat, Pământul trece printr-o nouă glaciațiune, iar supraviețuitorii trebuie să reclădească civilizația umană înfruntând condiții extreme. În Orașul ridicat deasupra permafrostului, tânăra pre-văzătoare Sich încearcă să ducă o viață liniștită printre cărți, ferindu-se de intrigile Consiliului, de conflictele dintre corporații și de abuzurile forțelor de ordine Ospitaliere. Dar când un vârtej apărut brusc, parcă dintr-o altă dimensiune, amenință să distrugă metropola, Sich este forțată să colaboreze cu autoritățile pentru a desluși misterul: cine provoacă acest cataclism natural și, mai ales, cum poate fi oprit?

Arlequine de George Cornilă – Crux Publishing

George Cornilă nu scrie o carte, ci scrie o călătorie. Un drum cu suișuri și coborâșuri, cu rotocoale, opriri, treceri fulgerătoare prin pasaje ale viitorului sau pe sub poduri ale trecutului, salturi din realitate spre o lume fantastică și invers, întoarceri în sine – și acestea călătorii, și încă bogate, voluptoase. Călătorești în spații vaste, aproape pe fiecare continent, în timpuri îndepărtate până spre viitor, călătorești în cuvinte – căci cuvintele reprezintă una dintre cele mai frumoase însușiri ale acestor povestiri. Cuvinte uitate, cuvinte rare, cuvinte noi, înșiruiri de descrieri apocaliptice sau planturoase, toate acestea agățate de firul fin al narațiunii care te lasă, uneori, să termini tu povestea, așa cum ai imaginat-o. Arlequine este cartea pe care o citești în seri vântoase, așteptând primăvara.

Îngerul de Sandrone Dazieri – Crime Scene Press

Colomba Caselli și Dante Torre dau de urma unei forțe pe care n-ar fi trebuit niciodată s-o stârnească. O forță de care se tem până și cei mai mari torționari din fostul URSS. Un demon crescut în infernul celei mai crunte închisori și care acum pășește pe pământ: Îngerul Morții.

Moarte în clan de Ken Bruen – Crime Scene Press

Jack Taylor se întoarce în Galway. De data aceasta, un bărbat misterios poreclit Coșarul îl convinge să investigheze un caz pe care „cetățenii pioși” preferă să-l treacă sub tăcere. Al doilea roman din seria care l-a consacrat pe scriitorul Ken Bruen.

Maestrul fricii de George Arion – Crime Scene Press

Simpaticul Andrei Mladin e amenințat din pricina unor texte publicate în Flacăra, dar și pentru că descoperă niște însemnări incendiare despre evenimentele din Piața Tiananmen din iunie 1989. Al șaselea roman din seria începută cu Atac în bibliotecă.

Galaxia Sudică 4: Agora și cronautul de Aurel Cărășel – editura Tritonic

Pas cu pas, Aurel Cărășel ne poartă tot mai departe prin universul Galaxiei Sudice, un proiect ambițios în cadrul căruia creionează o ipotetică istorie a viitorului omenirii. Cel de-al cincilea volum cuprinde 3 povestiri: Agora și cronautul / Cavernele Cassinni / Enigmă și miracol, la 12 kilometri punct vertical deasupra lui Ukert

3.4 – povestiri SF de Daniel Timariu, Lucian-Dragoș Bogdan, Teodora Matei – editura Tritonic

Trei autori de science-fiction & fantasy, cu stiluri diferite, reuniți în același volum. Daniel Timariu, creatorul detectivului Alex din seria urban-fantasy Tenebre, alături de Lucian-Dragoș Bogdan, autorul uneia din cele mai longevive și complexe serii SF, universul Frontierei, și Teodora Matei, cunoscută pentru atmosfera misterioasă din romanul Stăpânul Castelului și, mai nou, din povestirile Pe aripile tatălui. Trei autori, trei povestiri SF originale!

Cartea interviurilor SF de Lucian-Vasile Szabo – editura Tritonic

Volumul reunește în paginile lui 33 de interviuri cu autori și editori implicați, într-un fel sau altul, în bunul mers al mișcării science-fiction din România. Câteva dintre personalitățile inserate în cuprins nu mai sunt printre noi, unii autori au în spate cariere lungi, cu o activitate de decenii în SF-ul românesc ori în domenii conexe, iar alții s-au afirmat în ultimii ani cu proze viguroase. Dialogurile au fost concepute oarecum neconvențional, pentru a oferi informații despre activitatea fiecărui intervievat în parte, dar și pentru a le stârni imaginația cu provocări despre evenimente și posibilități surprinzătoare.

Ciudatul caz al umbrelor (o nuvelă din Lumea tenebrelor) Daniel Timariu / Când penele roşii vor plânge (o nuvelă din universul Frontierei) de Lucian-Dragoş Bogdan – editura Tritonic

Față-n față, două povestiri pe cât de diferite, pe atât de asemănătoare. Una scrisă în registrul fantasticului, cealaltă în cel mai pur limbaj science-fiction. Dar amândouă omagiind diversitatea ca principală caracteristică a vieții, de aici, sau de oriunde altundeva din Univers. Daniel Timariu readuce la viață personajele din Lumea Tenebrelor, pe detectivul Alex și credinciosul său asistent Qiqirn, într-o nouă confruntare cu un mister vechi de veacuri. Lucian-Dragoș Bogdan ne oferă o felie din complexul univers al Frontierei, o lume populată cu ființe ce forțează imaginația cititorului, încurajându-l să-și depășească preconcepțiile.

Imperiul de sticlă de Cătălina Fometici – editura Tritonic

Prințesa Alma, Ucigașul de Demoni, prințesă a dinastiei Elweise din Aakra, conducătoarea de drept Asworului se trezește după o mie două sute de ani pe patul unui spital modern. Cine este ea, ce destin neîmplinit a aruncat-o peste timp, într-un prezent atât de diferit de lumea ei și totuși confruntat cu aceleași pericole? O intrigă construită cu măiestrie, o poveste complexă, într-un univers eroic și melodramatic totodată. Prințesa Alma trebuie să facă față unor încercări grele, prinsă într-un păienjeniș de secrete, comploturi și ambiții personale ale unor entități din vechime, vrăjitori, elfi, demoni și oameni.

Dincolo de ziduri de Teodora Şerbănescu – editura Tritonic

Un grup de războinici scapă cu viață când satul le este distrus de niște creaturi de legendă, cunoscute sub numele de amoni. Urmăriți de aceștia, supraviețuitorii pornesc spre o cetate ale cărei ziduri se spune că i-ar putea proteja. Dar drumul e presărat cu numeroase primejdii, iar prietenii și dușmanii sunt greu de deosebit în acele vremuri tulburi. La debutul ei, Teodora Șerbănescu ne oferă un roman fantasy plin de aventură și suspans.

Cartea haosului de Lucian-Dragoş Bogdan – editura Tritonic

O tânără moare în urma unui ritual satanist, iar o alta este dată dispărută. Cetatea Sighișoarei este martora unor evenimente aparent fără legătură între ele, dar prea stranii ca să fie pure coincidențe. În spatele lor pare să se afle un caiet plin cu schițe de creaturi – unele familiare, cum ar fi vampirii, ielele și vârcolacii, altele necunoscute. Iar lumea pe care o cunoaștem e pe cale să se schimbe. După space opera, cyberpunk, crime și romance, Lucian-Dragoș Bogdan își încearcă acum puterile pe tărâmul young adult.

Atingerea salbaticiei de Florin Purluca – editura Pavcon

Cel de-al doilea volum al seriei distopice Praf – elocvent numit “Atingerea sălbăticiei”, continuă povestea lui Abu, un copil prea devreme maturizat, în lupta lui pentru supraviețuire și pentru descoperirea unui sens într-o lume aflata în colaps.

Povesti din Taramurile Interzise și Povestile Oamenilor de Aurel Cărășel – editura Pavcon

Ca orice carte scrisă mai întâi cu sufletul și abia după aceea cu mintea, și aceasta pe care ai onoarea deosebită să o ții în mâinile tale – precum și celelalte de dinainte si cele care-i vor urma, fiindcă seria, te ”avertizăm” de pe-acum, e lungă și împlinitoare! – are darul ascuns de a te transpune, pe nebăgate de seamă, într-un univers paralel cu realitatea; citind, te vei trezi adesea auzind un gând ascuns care-ți șoptește insidios să nu mai pleci niciodată de la poalele Muntelui Golia. Și-ți vei dori, din ce în ce mai mult, din ce în ce mai puternic, să te însoțești cu eroii acestor povești minunate, să deții puterile lor neobișnuite și să trăiești, la propriu, aventurile băsmuite cu atâta sevă scriitoricească de Aurel Cărășel. O mirare copilărească te va cuprinde atunci și vei percepe, vag, undeva la limita conștiinței, că falduri peste falduri de povești se aștern peste tine și… îți place. E o senzație pe care o vei resimți indiferent de vârstă, fiindcă acolo, în suflet, copilul din tine abia așteaptă să citească povești noi, încântătoare, pentru a se putea bucura încă o dată că există miracole.

Noaptea orasului ilustrat de Victor Martin – editura Pavcon

O parodie distopică în care este descris viitorul unui partid politic care alege să părăsească Pământul cu toți membrii săi, pentru a coloniza o planetă nouă.Un roman plin de suspans și umor, cum rar se scrie în literatura română, încărcat de aluzii, fine sau brutale, la scena politică românească și internațională.

Insula pescarusilor de Mircea Liviu Goga – editura Pavcon

Câștigător al prestigiosului Premiu Ion Hobana al Uniunii Scriitorilor din România, în 2011, romanul scriitorului și jurnalistului de radio Mircea Liviu Goga te va purta, dintr-un univers ale cărui repere le cunoști și îți sunt familiare, într-un multivers în care nenumăratele sensuri ale vieții îți vor da răspuns la întrebări existențiale.

Scris într-un ritm alert, care nu îți îngăduie, pur și simplu, să lași cartea din mână până la final, romanul ”Insula pescarusilor” – care beneficiază de o încântătoare copertă de George Ionescu – îți va dezvălui secrete ale vieții pe care cu greu le poți afla din altă parte, transformându-se astfel, dincolo de lectura savuroasă, într-o investiție în propria educație non-formală.

Cumulonimbus pe cerul Atlantidei de Aurel Cărășel – editura Pavcon

O carte în care vei putea recunoaște, la un nivel concentrat, măiestria scriitoricească a unuia dintre cei mai prolifici autori români ai genului. Volumul ”Cumulonimbus pe cerul Atlantidei”, te va încânta cu povestiri scurte împărțite în patru tematici, care mai de care mai promițătoare si mai pline de idei fascinante.

Saurianul de metan de Aurel Cărășel – editura Pavcon

Începe cu 1920 și parcurge nu zeci, nu sute, nu mii, ci zeci de mii de ani… Istoria ce va să vină a Umanității. Vei citi această carte cu sufletul la gură și vei fremăta de nerăbdare să afli ce-o să fie, către ce ne îndreptăm, ce vom deveni!

Duetul nostru întunecat de Victoria Schwab – Herg Benet

Lumea se află în pragul distrugerii. Iar ei, la fel. Lui Kate Harker nu îi este teamă de monștri. Îi vânează. Și se pricepe al naibii de bine la asta. August Flynn și-a dorit cândva să fie uman. Dar are un rol de jucat. Și îl va juca, indiferent de consecințe. Lupta a început. Monștrii câștigă. Kate va trebui să se reîntoarcă în Verity. August va trebui să îi permită să intre. Și un nou monstru așteaptă ‒ unul care se hrănește din haos și aduce la suprafață demonii interiori ai victimelor sale.

Demoni de Laura Nureldin – Herg Benet

La împlinirea vârstei de 16 ani, Lisa Whelan primește un cadou care îi va schimba viața; acesta sosește într-o micuță cutie de catifea, însă cuprinde puterea unui întreg neam de vrăjitoare – strămoșii ei, de care nu aflase până atunci. Cel care o va iniția în arta vrăjitoriei este Yadiel, un demon enervant care și-a dedicat întreaga sa viață protejării familiei Lisei, chiar din vremurile în care s-au născut primele vrăjitoare Whelan, cu mii de ani în urmă. Totuși, noile puteri ale tinerei fete declanșează alte forțe, mult mai întunecate decât și-ar fi putut imagina vreodată…

Nebunul alb de Allex Trușcă – Quantum Publishing

Lui Erin, un băiat modest, crescut la țară, i se pregătește un destin neașteptat. I se șoptește despre asta în vise premonitorii, însă nu îi este ușor să cuprindă magnitudinea sacrificiului care i se pretinde pentru a salva întreaga omenire. Călătoria fascinantă a lui Erin și a celor câțiva însoțitori hărăziți de mâna sorții are loc într-un context pe care nimeni, până acum, n-a mai îndrăznit să-l plaseze într-un roman.

Ephilate – Începutul unui coșmar de Cristinne CC – Quantum Publishing

Ne aflăm într-o Nouă Lume ce se zbate să supraviețuiască în urma unui eveniment cataclismic ce a avut loc cu mai bine de cinci sute de ani în urmă, o lume în care oamenii încearcă pe de-o parte să reconstruiască, iar pe de altă parte, să lupte împotriva unei boli cumplite și misterioase. Însă există și alte creaturi ce trăiesc printre ei, Ephialte și Umbre.

Alisia Iacob, o tânără impulsivă, non-conformistă, un Ephialt novice, abia trecută de Inițiere, se trezește aruncată dintr-o banală coincidență într-o serie de evenimente ce o plasează în mijlocul unui adevărat conflict între ephialte și dușmanii acestora, Umbrele.

Diabolic: Am murit din fericire #5 de Theo Anghel – Quantum Publishing

Tânăra Oriana moare într-un accident, chiar în ziua nunții ei. Pentru oricine, acesta ar părea sfârșitul. Nu și pentru ea. Se întoarce ca recuperator de suflete, însă nu la vechea viață și familie, pentru care trebuie să rămână moartă, ci la una cu totul nouă. Răsfățul și confortul, considerate garantate mai înainte, se duc acum pe Apa Sâmbetei. Va trebui să lupte pentru a-i salva pe ceilalți, dar și pe sine. Apar noi prieteni, noi dușmani și… prima iubire?

Aviatoarea de Sandra Coroian – Quantum Publishing

Aviatoarea Süre Vanay pornește în cea mai importantă misiune a vieții sale, care o poate propulsa spre un nivel mai înalt în rândul aviatorilor din Naram. Misiunea stranie pe care o primește, de a livra un mesaj la o adresă neștiută de nimeni, aflată la baza muntelui Histo, o trimite pe Süre într-o călătorie de neuitat.

Text scris de Georgiana Vlădulescu, Jurnalul unei cititoare

Leave a Reply